Epic blog from

Svet ti leží pri nohách, neboj sa ho spoznať



AUTOR Peter Mader
19.06.2019 10:37:52

Skryté krásy Islandu. Spoznajte miesta, kam turisti často nechodia (1. časť)

Island, krajina sopiek, vodopádov a nádherných scenérií. Existuje množstvo možností, ako môžete objaviť tento nádherný ostrov medzi Nórskom a Grónskom. Zaužívaný a bezpečný spôsob vedie po stopách väčšiny návštevníkov, po hlavnej ceste číslo 1 (Ring Road). Aj keď vás cesta prevedie rozmanitou krajinou plnou prírodných krás, veľkú dávku komercie budete pociťovať pri každej známej atrakcii. Pravé dobrodružstvo začína, keď vyrazíte do odľahlých končín, opustíte hlavné cesty a vystúpite z komfortnej zóny. Vybrali sme pre vás 5 miest, ktoré rozhodne stoja za návštevu, miesta kam sa bežní turisti často nedostanú.   

1. Ľadovcový splaz Huldujökull
Huldujökull je jedným z mnohých ľadovcových splazov známeho islandského ľadovca Mýrdalsjökull, napriek tomu je však unikátny. Jeho veľká časť sa totiž rozprestiera v hlbokej kotline, ktorá je od hlavného ľadovca oddelená vysokými skalnými útesmi. Z útesov padajú mohutné vodopády, ktoré môžete obdivovať celé hodiny. K ľadovcu vedie chodník z kaňonu Thakgil, ktorý prechádza nádhernou hornatou pustinou plnou bizarných tufových útvarov, sopečných hornín a zeleného machu.

Výhľad na nádherný ľadovcový splaz Huldujökull

Prečo sem veľa turistov nechodí?
Do kaňonu sa dá z hlavnej cesty dostať len nespevnenou cestou, na ktorú je potrebné terénne auto (nájdu sa však aj blázni, čo si trúfnu s karavanom). Po 16 kilometrovej jazde, ktorá vám zaberie dosť času, nasleduje ďalších 8 kilometrov k ľadovcu, tento raz po vlastných, čo bežných návštevníkov ostrova odradí.

Výhľad do strmej kotliny, ktorá pohlcuje padajúcu vodu z ľadovca

Jeden z mnohých nádherných výhľadov, na ktorý môžete naraziť cestou

Kde začať? 
GPS súradnice kaňonu Thakgil
N 63°31.82368', W 18°53.26150'

Orientačný profil trasy s fotogalériou   ▼

2. Zelené údolie Gjáin
Gjáin je malé údolie zarastené hustou vegetáciou, na ktoré sa dá naraziť cestou k známemu vodopádu Haifoss. Steny údolia sú tvorené z čadičových stĺpov a  preteká ním malá rieka Rauðá, ktorá vytvára niekoľko čarovných jazierok či vodopádov, medzi nimi aj nádherný dvojstupňový vodopád Gjárfoss. Celé prostredie pôsobí ako oáza uprostred sopečnej pustiny. 

Nádherná zelená oáza uprostred sopečnej pustiny

Prečo sem veľa turistov nechodí?
Ak si aj návštevníci spravia malú zachádzku z hlavného ťahu na ťažko zjazdnú cestu, väčšinou zastavia na vyhliadke nad údolím po ľavej strane rieky, pričom sa na pravú, zaujímavejšiu stranu ani nedostanú. Prístupový chodník s mostom, ktorý vedie okolo základov historickej farmy Stöng, totiž začína takmer dva kilometre od vyhliadky. Väčšina ľudí, ktorí prechádzajú okolo buď nevie o tom, že sa dá dostať aj na druhú stranu rieky, alebo si myslia, že tam neuvidia nič iné ako z vyhliadky.    

Kaskády rieky Rauðá

Voda, zeleň a skalné útvary vytvárajú rozprávkové prostredie

Kde začať? 
GPS súradnice parkoviska pri farme Stöng
N 64°8.98760', W 19°45.39865'

Orientačný profil trasy s fotogalériou   ▼

3. Bludné balvany Stórurð
Stórurð je oblasť bludných balvanov, ktorá leží v horskom pásme neďaleko priesmyku Vatnsskarð, cestou do mestečka Borgarfjörður Eystri. Nachádza sa v kotline pod malým ľadovcom, obklopená výraznými vrcholmi sopečného pohoria Dyrfjöll. Medzi tufovými balvanmi preteká niekoľko potokov a nájdete tu aj pár tyrkysových jazierok, ktoré spolu s balvanmi vytvárajú kontrastnú scenériu. Je to jedno z najrozprávkovejších a najfotogenickejších miest východného islandu.

Príchod do oblasti Stórurð

Prečo sem veľa turistov nechodí?
Priesmyk Vatnsskarð leží 53 kilometrov od známeho mesta Egilsstaðir, ktoré je jednou zo zastávok hlavnej cesty. Každý kto sa touto štrkovou cestou do mestečka Borgarfjörður Eystri vydá, musí sa touto cestou aj vrátiť. Z priesmyku vedie do oblasti Stórurð takmer 18 kilometrový okruh, ktorý nie je určený začiatočníkom a povedzme si pravdu, väčšina návštevníkov Islandu začiatočníci sú. V plátených teniskách sa zle kráča po premočenom chodníku, ktorý často v spodných častiach trasy býva.      

Oblasť bludných balvanov z výhľadom na pohorie Dyrfjöll

Tyrkysove jazierko medzi balvanmi

Kde začať? 
GPS súradnice priesmyku Vatnsskarð  
N 65°33.72575', W 13°59.48482'

Orientačný profil trasy s fotogalériou   ▼

4. Hora Kirkjufell
Ťažko by ste hľadali slávnejšiu islandskú horu, ako je Kirkjufell. Ak si napíšete do vyhľadávača jej názov, nájdete veľa podobných gýčových fotiek s vodopádom, ktoré prezentujú horu ako dokonalý ihlan. Mnoho turistov zavíta na poloostrov Snæfellsnes práve kvôli tejto fotke, veď všetci túžime po rovnakých fotkách. Prečo sa teda dostala medzi miesta kam turisti často nechodia? Dôvod je jednoduchý. Aj keď si návštevníci spravia dychberúce fotky hory, drvivá väčšina len prejde okolo a nevylezie na jej 463 metrový vrchol, ktorý ponúka veľkolepý výhľad na severnú časť poloostrova Snæfellsnes. 

Netradičný výhľad na horu Kirkjufell

Prečo sem veľa turistov nechodí?
Cesta na vrchol nie je pre každého, a okrem toho nie je oficiálne značená. Na malej vzdialenosti  prekonáva vysoké prevýšenie skalnými terasami, počas ktorého treba liezť aj po niekoľkých natiahnutých lanách. Zážitkom tak nie je len výhľad, ale aj samotná cesta na vrchol.

Nebezpečné lano je jedinou cestou na vrchol

Aj keď vyzerá vrcholový úsek za posledným lanom nebezpečne, je dostatočne široký pre bezpečný pohyb

Kde začať? 
GPS súradnice začiatok trasy 
N 64°55.73608', W 23°18.72315'

Orientačný profil trasy s fotogalériou   ▼

5. Prírodná rezervácia Hornstrandir
Hornstrandir je najsevernejší polostrov krajiny s celkovou rozlohou 580 km2. Pobrežie poloostrova lemujú fjordy a množstvo vtačích útesov, ako známy Hornbjarg, či Haelavikurbjarg. Vo vnútrozemí rastie mnoho druhov rastlín a pri troche šťastia môžete stretnúť aj polárne líšky. Pre svoju diverzitu bolo v roku 1975 celé územie poloostrova vyhlásené za prírodnú rezerváciu. 

Hornstrandir, najodľahlejší polostrov Islandu; Foto Downhill od Rob Oo / flickr.com

Prečo sem veľa turistov nechodí?
Dôvodov je hneď niekoľko. Okrem toho, že polostrov leží na vzdialenom severe, ďaleko od hlavnej cesty, je aj ťažko prístupný. Dostať sa sem dá len ľoďou, ktorá jazdí pár krát do týždňa z mestečiek Ísafjörður a Bolungarvík, alebo pešo počas niekoľkodňového pochodu. Na značených chodníkoch v rezervácii prakticky neexistujú mosty, často sa preto musia brodiť rieky. Odmenou pre odvážnych je však panenská príroda, aká nemá na Islande konkurenciu.

Vtačí útes Hornbjarg; Foto Above the clouds od Rob Oo / flickr.com

Polárnych líšiek žije v rezervácii veľa; Foto Shy od Rob Oo / flickr.com


Prečítajte si tiež: