Epic blog from

Svet ti leží pri nohách, neboj sa ho spoznať



AUTOR Peter Mader
21.01.2019 10:08:10

Na skok od Bratislavy. Najkrajšie vysokohorské turistiky, ktoré zvládnete za jeden deň (1. časť)

Milujete vysoké hory, ale trpíte nedostatkom voľného času? Máme pre vás riešenie. Pripravili sme zoznam nádherných vysokohorských vrcholov, ktoré sa dajú zvládnuť s cestou z Bratislavy za jeden deň. Stačí vám len auto a odhodlanie vstať skoro ráno. Odmenou vám budú nádherné scenérie v lone prírody. 

1. Hochtor 

Výhľad na Hochtor od chaty HesshütteMajestátny Hochtor leží v Severných vápencových Alpách v spolkovej krajine Štajersko. Týči sa nad údolím rieky Enns do výšky 2369 metrov nad morom, čo z neho robí najvyššiu horu národného parku Gesäuse a priľahlých Ennstalských Álp. Z vrcholu je dokonalý výhľad na všetky okolité vápencové masívy ako Großer Buchstein (2224 m n.m.), či Admonter Reichenstein (2251 m n.m). 

Okrem horolezeckých trás rôznej obtiažnosti vedú na vrchol dva označené chodníky, ktoré zvládne každý skúsený vysokohorský turista. Väčšina návštevníkov volí normálnu výstupovú trasu Schneelochweg (chodník Wanderweg 664), ktorá vedie z juhu od dedinky Johnsbach. Stúpanie touto cestou je dlhé (4,5 h) a v niektorých častiach pomerne náročné (obtiažnosť UIAA II). Aby ste trasou prešli, budete musieť často zapájať ruky. Pri ostrých vápencových skalách oceníte pribalené rukavice.

Vrcholový kríž Menej ľudí využíva ako výstupovú trasu Josefinensteig (pokračovanie chodníka Wanderweg 664), ktorá vedie exponovaným terénom z východnej strany od chaty Hesshütte. Je to v podstate via ferrata obtiažnosti B, ktorú však skúsení turisti zvládnu aj bez výstroje (odporúčame však aspoň prilbu). Výstup od chaty na vrchol trvá okolo dvoch hodín, samotná chata však leží pomerne ďaleko od najbližšieho parkoviska.

Ak chcete spraviť nádherný okruh, vyrazte z parkoviska pri Gasthofe Kölblwirt, na ktoré sa dostanete cez dedinku Johnsbach. Z parkoviska vedie označený chodník Nordalpenweg 01 cez pasienky a lúky, ktorý vás po dvoch kilometroch privedie na rázcestie pod Hochtorom. Vľavo začína Schneelochweg, vpravo chodník pokračuje  cez ďalšie pasienky, nenáročným terénom až k Hesshütte. Odbočte vľavo na Schneelochweg. Stúpanie začína zľahka cez zalesnený terén a asi v tretine prejde do strmého skalného terénu. Po 1100 výškových metroch sa dostanete na vrchol. Na zostup použite ferratu Josefinensteig, po ktorej sa dostane priamo k chate Hesshütte. Od chaty späť na parkovisko je to zhruba 6 kilometrov. 

Výhľad ma Großer Buchstein (2224 m n.m.)

Vzdialenosť od Bratislavy: 297 km

Východiskový bod: Parkovisko pri Gasthofe Kölblwirt (N 47°31.88613', E 14°36.90248') 

Približné údaje o trase: vzdialenosť 13,4 km; prevýšenie 1600m; čas 8 hodín

Orientačný profil trasy
Trasa sa nezhoduje s popisom vyššie. Pri našej prvej návšteve sme ju prešli v opačnom smere

Video z výstupu 

2. Großer Bösenstein

Großer Bösenstein (2448 m n.m.)Großer Bösenstein leží západne od dediny Hohentauern, v spolkovej krajine Štajersko. S výškou 2448 metrov nad morom je najvyšším vrcholom Rottenmannských Táur, ktoré sú súčasťou Nízkych Táur. Napriek tomu patrí medzi najľahšie dostupné vrcholy celého pohoria. Z časti pre vysokohorskú cestu, ktorá vedie k chate Edelrautehütte (1706 m n.m.), z časti pre nenáročný terén pod vrcholom. Vďaka tomu si môžu jedinečný kruhový výhľad užiť aj menej skúsení vysokohorskí turisti. Pri dobrej viditeľnosti je dokonca vidieť aj na 60 kilometrov vzdialený Dachsteinský ľadovec.

Na vrchol vedú 3 oficiálne označené cesty, pričom dve z nich sú súčasťou hrebeňovky Wanderweg 944, ktorá začína v mestečku Rottenmann, prechádza cez Großer Bösenstein a končí na rázcestí pri Kleinen Bösenstein (2395 m n.m.). Tretia, najvyužívanejšia cesta Wanderweg 946, začína pri Edelrautehütte, vedie k jazeru Großer Scheiblsee a pokračuje priamo na vrchol. 

Cestou na vrcholAk by ste chceli podniknúť turistiku na vrchol a nechceli by ste sa vracať tou istou cestou, máte dve možnosti. Pri Edelrautehütte začína Wanderweg 944c, ktorý vedie do horského sedla Gamsscharte kde sa napája na hrebeňovku severne od vrcholu. Ďalší chodník Wanderweg 902 , (je súčasťou Zentralalpenweg 02) vedie od chaty na vrchol Großer Hengst (2156 m n.m.), z ktorého pokračuje na Kleinen Bösenstein (2395 m n.m.), kde sa na rázcestí spája s trasou 944.

Pre najkrajší okruh s úžasnými výhľadmi vyrazte z parkoviska pri Edelrautehütte po trase 946. Po necelom kilometri dorazíte k drevenej lávke pri jazere Großer Scheiblsee. Trasa pokračuje cez lávku, ak si však chcete prezrieť jazero odbočte na chodník vpravo. Obídete ním celé jazero a pripojíte sa na pôvodnú trasu za lávkou. Ďalej je stúpanie viac menej jednoznačné, trasa prechádza lesom, postupne stúpa a traverzuje cez strmý svah. Nie je kde zablúdiť. Zhruba v 2/3 vás privedie do malého sedla medzi horami. Od tohto momentu vás budú výhľady „otravovať“ až do konca dňa. Od parkoviska na vrchol prekonáte prevýšenie okolo 750 metrov. Keď sa na vrchole pozriete južným smerom, uvidíte celý hrebeň s vrcholmi Kleinen Bösenstein a Großer Hengst, ktorým sa budete vracať. Zostupová trasa hrebeňom po chodníku 902 je nenáročná, väčšinu času len klesá. Maximálne stúpanie do 150 metrov. 

Hrebeňom na Großer Hengst (2156 m n.m.)

Vzdialenosť od Bratislavy: 280 km

Východiskový bod: Parkovisko pri chate Edelrautehütte (N 47°26.46268', E 14°26.21437') 

Približné údaje o trase: vzdialenosť 8,8 km; prevýšenie 870m; čas 5,5 hodiny 

Orientačný profil trasy 

3. Baníkov

Strmý hrebeň pod BaníkovomAby sme tu spomenuli aj nejakého zástupcu zo Slovenska, nemôžeme vynechať Baníkov, ktorý je ako stvorený pre jednodňový výjazd z Bratislavy. Nachádza sa nad Žiarskou, Roháčskou, Bobroveckou a Jaloveckou dolinou. So svojou výškou 2178 m n.m. je najvyšším vrcholom na hlavnom hrebeni Západných Tatier. Vďaka tomu, že leží v srdci celého pohoria, ponúka výhľad, ktorý láka počas sezóny mnohých turistov zo Slovenska, Poľska a Čiech. 

Okrem hlavného hrebeňa, ktorým vedie červená značka sa dá na vrchol dostať mnohými chodníkmi. Od juhu je to zelená značka, ktorá začína pri Žiarskej chate, na konci Žiarskej doliny a vedie priamo na vrchol. Pri chate začína aj modrá značka, ktorá vedie do Smutného sedla, kde sa pripája na hlavný hrebeň a pokračuje cez Tri kopy (2136 m) a Hrubú kopu (2166 m) k vrcholu. Aj keď je táto trasa hrebeňom náročná a občas zaistená reťazami, je veľmi obľúbená.

V Jaloveckej doline začína ďalšia modrá značka, ktorá vedie cez Parichvost do Baníkovského sedla, kde sa napája na hlavný hrebeň. V strede Roháčskej doliny od severu začína žltá značka, ktorá vedie cez Spálenú dolinu, okolo Roháčskeho vodopádu, do Baníkovského sedla. Na konci Roháčskej doliny zase začína modrá značka cez Smutnú dolinu do Smutného sedla. 

Pachoľa (2167 m n.m.) a Spálená (2083 m n.m.)Najkrajší variant pre panoramatický okruh s výhľadmi je cez spomínané Tri kopy a Hrubú kopu. Vyrazte od parkoviska na začiatku Žiarskej doliny po modrej značke. Po piatich kilometroch nenáročného terénu prídete k Žiarskej chate. Od chaty pokračujte ďalej po modrej značke do Smutného sedla, kde sa pripojíte na hlavný hrebeň (prevýšenie vyše 700 m). Červená značka vás povedie cez Tri kopy a Hrubú kopu až na Baníkov. 

Chodník vedie často exponovaným skalnatým terénom zaisteným reťazami. Kvôli viacerým technickým úsekom nie je vhodný pre neskúsených turistov. Z Baníkova vyrazte po zelenej značke, ktorá vás privedie cez Jalovecké sedlo naspäť k Žiarskej chate, kde si môžete počas sezóny požičať kolobežky a skrátiť si tak cestu naspäť na parkovisko. Ak sa rozhodnete Baníkov navštíviť, nezabudnite na zimnú turistickú uzáveru, ktorá platí od 01.11. do 15.06. 

Cesta z hrebeňa do Smutného sedla

Vzdialenosť od Bratislavy: 300 km

Východiskový bod: Parkovisko v ústí Žiarskej doliny (N 49°8.67018', E 19°41.98098') 

Približné údaje o trase: vzdialenosť 18,5 km; prevýšenie 1410m; čas 9 hodín 

Orientačný Profil trasy
Trasa sa nezhoduje s popisom vyššie. Pri našej prvej návšteve sme ju prešli v opačnom smere. 

 

4. Trenchtling 

Výhľad z TrenchtlinguTrenchtling je zhruba 5 kilometrov dlhý horský masív, ktorý leží východne od známeho turistického mesta Eisenerz. Jeho najvyššie vrcholy sú Lamingegg (1959 m n.m.), Großwand (1983 m n.m.) a Hochturm (2081 m n.m.). Je súčasťou vápencového pohoria Hochschwab, no napriek tomu je od hlavnej skupiny izolovaný hlbokými dolinami. Východnú časť Trenchtlingu tvorí náhorná plošina Edelweißboden, ktorá je vďaka výskytu Plesnivca alpínskeho a rôznym druhom Päťprstníc súčasťou prírodnej rezervácie. 

Hoci je masív z väčšiny strán obklopený strmými skalnými stenami, nie je tak nedostupný ako sa zdá. Z východu a západu vedie označený turistický chodník Wanderweg 873, ktorý križuje celé pohorie cez náhornú plošinu. Z oboch strán stúpa nenáročným terénom, vďaka čomu zvládnu turistiku na Trenchtling aj menej skúsení vysokohorskí turisti. Vrchol je vhodný aj na zimnú turistiku v snežniciach.

Jednou z možností, ako sa na masív dostať, je využiť niektoré z parkovísk pri lyžiarskom stredisku Präbichl, alebo pri jazere Grüner See. Tie sú však vhodné len v prípade, ak chcete podniknúť túru na najvyšší vrchol Hochturm a vrátiť sa tou istou cestou. Ideálnym východiskovým bodom je parkovisko v horskom priesmyku Hiaslegg, ktorý ale môže byť počas zimy neprejazdný. V tom prípade sa dá začať turistika na parkovisku v doline pod priesmykom. Neexistuje žiadna oficiálna trasa, ktorou by sa dalo za jeden deň prejsť celým masívom a nevracať sa k autu tou istou cestou. Existuje však veľké množstvo zvážnic a ciest k súkromným chatám, po ktorých sa dá dostať naspäť do priesmyku Hiaslegg. 

Hochturm (2081 m n.m.)Začnite túru v priesmyku, alebo na náhradnom parkovisku pod priesmykom. Označený chodník Wanderweg 873 vás povedie najskôr po lesných cestách, neskôr začne stúpať strmým chodníkom medzi stromami, až vás po zhruba 3,5 kilometroch privedie na náhornú plošinu Edelweißboden. Tu začína pohodová turistika celým hrebeňom s nádhernými výhľadmi na okolité hory. Po ďalších troch kilometroch prídete pod vrchol Hochturm. Z hlavného chodníka je to malá zachádzka, ale výhľad stojí za to. Z vrcholu budete už len klesať cez naklonený trávnatý svah, až do malého sedla medzi Trenchtling a malým vrcholom Leobner Mauer (1870 m n.m.), ktorý uvidíte vpravo. Cez sedlo prechádzajú stožiare s vysokým napätím. 

Pokračujte buď chodníkom na Leobner Mauer, alebo chodníkom ktorý ho obchádza sprava, aj tak sa za vrcholom zase spoja. Ďalej už budete potrebovať mapu a GPS. Musíte sa dostať na dno doliny, do ktorej vedie vysoké napätie. Neoznačených ciest je v strmých svahoch veľa, je len na vás, akú najvhodnejšiu trasu si vyberiete. Na konci doliny budete prechádzať cez náhradné parkovisko od ktorého musíte vystúpať zhruba 100 výškových metrov naspäť do priesmyku Hiaslegg.

Výhľad z vrcholu na časť pohoria Hochschwab

Vzdialenosť od Bratislavy: 221 km

Východiskový bod: Parkovisko v sedle Hiaslegg (N 47°30.53902', E 15°2.71258') 

Východiskový bod: Náhradné parkovisko (N 47°30.54575', E 15°1.92208')

Približné údaje o trase: vzdialenosť 18,6 km; prevýšenie 1250m; čas 9 hodín 

Orientačný profil trasy

Video z výstupu 

5. Schneeberg

Pohľad na Schneeberg z RaxalpeAk spomíname vysokohorskú turistiku nemôžme vynechať Schneeberg. Táto najvýchodnejšia alpská dvojtisícka leží len 50 kilometrov od Viedne, a za dobrého počasia je viditeľná aj z Bratislavy. Vďaka tomu je pre Slovákov cestujúcich do Álp najdostupnejším vysokohorským vrcholom. Tento vápencový masív ukrýva vo svojich kolmých svahoch desiatky jaskýň, ktoré však ležia mimo oficiálnych chodníkov. Na vrcholovej náhornej plošine nájdete okrem pasúcich sa kráv aj pár nevýrazných vrcholov, z ktorých je najvyšší Klosterwappen (2076 m n.m.).

Výraz "najdostupnejší vrchol" je myslený doslovne. Na Schneeberg totiž vedie ozubnicová železnica, po ktorej jazdí vlak Salamander. Ten štartuje v obci Puchberg am Schneeberg a končí pri horskej chate Berghaus Hochschneeberg, v nadmorskej výške cca 1800 metrov, odkiaľ je to na vrchol len krátka nenáročná prechádzka, ktorú zvládnu aj začínajúci turisti. 

Pre náročnejších turistov, ktorí si radšej vrcholový výhľad odmakajú, existuje viac ako 10 rôzne náročných výstupových trás. Väčšina chodníkov od západu a juhu prekonáva veľké prevýšenie (okolo 1500 m). Ľudia preto častejšie volia výstupovú trasu od severu, ktorá začína pri miestnom lyžiarskom stredisku. Žltá značka vedie k chate Edelweißhütte, kde sa napája na Nordalpenweg 01 a pokračuje cez Fadensteig na vrchol. Výstup touto trasou má prevýšenie 1220 metrov, dá sa však znížiť na 860, ak využijete lanovku, ktorá jazdí od strediska k chate. 

Cestou cez Nandlgrat Najväčšim klenotom Schneebergu je však jeho severovýchodná strana. Nádherné skalnaté hrebene, medzi ktorými sa zozprestierajú hlboké suťové žľaby nie sú žiadnou prechádzkou pre začiatočníkov. Okrem pár ťažších horolezeckých trás tu nájdete aj 3 chodníky (obtiažnosť UIAA I), ktoré sa preplietajú medzi skalami až na náhornú plošinu. Sú nimi Nandlgrat, Novembergrat a Oberer Herminensteig. Všetky 3 sa dajú využiť pre nádherný okruh počas ktorého uvidíte to najlepšie zo Schneebergu a výhľadov ktoré ponúka. 

Vyrazte od parkoviska, ktoré leží nad lyžiarskym strediskom. Uvidíte rázcestie, žltá značka vedie na cestu vpravo a stúpa po lyžiarskom svahu, červená značka vedie na cestu vľavo, ktorá sa stáča pod lanovku a mizne v lese. Vyrazte po červenej. Najskôr vás povedie 2 kilometre po lesnej zvážnici, potom začne stúpať zhruba 600 metrov svahom. Privedie vás až na križovatku s menšími stromami a kosodrevinou. Naľavo uvidíte jeden zo suťových žľabov Schneebergu. Ak vyrazíte z rázcestia doprava, budete prechádzať okolo malebnej chatky s terasou a zhruba o 200 metrov prídete na ďalšie rázcestie. Tu začína stúpať Nandlgrat po modrej značke okolo chaty Rieshütte. 

Ak vyrazíte na prvom rázcestí doľava, povedie vás červená značka cez veľký suťový žľab medzi stromy a cez ďalší menší žľab. Za ním nájdete hrebeň, do ktorého stúpa Novembergrat. Ak budete pokračovať ďalej po červenej značke, prejdete okolo studničky s pitnou vodou do ďalšieho žľabu a za ním nájdete odbočku na Oberer Herminensteig. Trasa od parkoviska na začiatok Herminensteigu ma 5 kilometrov, stojí však za námahu. 

NovembergratAk ste si zvolili Nandlgrat, prekonáte zhruba 580 metrov skalným terénom, než sa dostanete na náhornú plošinu. Privedie vás až na Nordalpenweg 01, po ktorej budete pokračovať vľavo okolo chaty Fischerhütte, až na vrchol Klosterwappen. Ak ste si zvolili Novembergrat, prekonáte 460 výškových metrov. Chodník sa napája na širokú cestu severne od chaty Damböckhaus, po ktorej budete pokračovať necelého pol kilometra vpravo. Tu nájdete zreteľnú odbočku na chodník k vrcholu označený žltou značkou a vysokými drevenými kolmi. 

Ak ste si zvolili Oberer Herminensteig, prekonáte 430 výškových metrov. Červená značka vás navedie až k chate Damböckhaus, odkiaľ môžete pokračovať po širokej ceste a žltej značke na vrchol. Tesne pred koncom Herminensteigu je možnosť odbočiť k chate Berghaus Hochschneeberg, pri stanici zubačky. V chate majú reštauráciu a pracuje v nej prevažne česká obsluha.

Ak ste si vybrali ktorúkoľvek cestu na vrchol, naspäť k autu máte jedinú rozumnú možnosť. Vyrazte z vrcholu po chodníku Nordalpenweg 01 okolo chaty Fischerhütte. Chodník vás zavedie až k strmším skalnatým svahom na severnej strane Schneebergu, cez ktoré vedie čiastočne zaistený chodník Fadensteig. Ten končí pri chate Edelweißhütte, odkiaľ musíte zostúpiť po žltej značke naspäť na parkovisko. Trasa vedie cez horské pastviny s kravami, kde treba občas preliezť cez ploty. 

Východná stena z vrcholom

Vzdialenosť od Bratislavy: 137 km

Východiskový bod: Parkovisko pri lyžiarskom stredisku (N 47°47.56495', E 15°49.76950')

Približné údaje o trase cez Nandlgrat: vzdialenosť 11,3 km; prevýšenie 1220m; čas 6,5 hodín 

Približné údaje o trase cez Novembergrat: vzdialenosť 12,3 km; prevýšenie 1330m; čas 7 hodín

Približné údaje o trase cez Oberer Herminensteig: vzdialenosť 13,8 km; prevýšenie 1490m; čas 8 hodín 

Orientačný profil trasy Nandlgrat 
Trasa sa nezhoduje s popisom vyššie. Pri našom zimnom výstupe sme kvôli mrazu a silnému vetru vynechali vrchol. 

Orientačný profil trasy Novembergrat

Orientačný profil trasy Oberer Herminensteig
Trasa sa nezhoduje s popisom vyššie. Pri našej prvéj návšteve sme kvôli neprehľadnému značeniu  použili dlhšiu zostupovú trasu.