Epic blog from

Svet ti leží pri nohách, neboj sa ho spoznať



AUTOR Peter Mader
02.06.2019 08:57:14

Lacné topánky z Decathlonu. Kvalitná náhrada predražených značiek, alebo vyhodené peniaze?

Viac krát som si všimol na internete ľudí, ktorí hľadali pomoc pri výbere vhodnej obuvi na turistiku. Či už to boli rôzne facebookové skupiny, alebo konverzácie, scenár bol skoro vždy ten istý. Ľudia, často začiatočníci, chceli vhodné a kvalitné topánky tak do 100 eur. Táto prosba o radu rozdelila odpovedajúcich na dva tábory. Jedna skupina dáva odporúčania v rámci zadaných parametrov, druhá skupina tvrdí, že za 100 euro sa kvalitné topánky kúpiť nedajú a odporúča iné, niekedy aj mnohonásobne drahšie. Ale aká je vlastne pravda? Dajú sa kúpiť kvalitné topánky do 100 eur? 

Bolo to pár týždňov pred našim odjazdom na Island, keď sa mi roztrhli švy na jednej z mojich ručne šitých topánok slovenskej výroby (druhá skupina odporúča často práve túto značku). Na opravu už neostával čas, a tak som sa rozhodol pre núdzové riešenie. Skočil som do bratislavského Decathlonu a vybral si tie najdrahšie topánky aké mali momentálne skladom. Ušiel sa mi model Quechua Forclaz Trek 100, ktorý sa predával za 64,99 €. Výzorovo sa mi obuv páčila, ale nevedel som, čo od nej čakať. O to viac som po prvých kilometroch ostal prekvapený.  

Model Quechua Forclaz Trek 100. Nové a čisté

Topánky mi výborne sadli na nohu, boli ľahké a po stiahnutí držali členok pevne na svojom mieste. Dostatočne pevná, ale zároveň mäkká podrážka tlmila každý môj krok. Zvyknutý na tvrdú podrážku a nepoddajnú kožu som sa cítil ako v papučkách. Topánky úspešne prežili nástrahy islandského terénu, ako aj vrtochov počasia. Či to boli ostré skaly v sopečných poliach, rozsiahle mokrade, suťové polia, alebo daždivé dni, vždy bez ujmy a suchou nohou. Po návrate z Islandu som bol taký spokojný, že som ich povýšil na svoju primárnu turistickú obuv. Čakali ich krušné časy.    

Ďalšou skúškou ktorú museli podstúpiť bola ferrata Haidsteig na rakúskom Raxe. Aj keď nie sú určené na horolezectvo, na C/D ferrate obstáli na výbornú. Nemôžem povedať, že sa vyrovnajú ferratovým topánkam, ktoré držia na skale ako prilepené, no na ľahšie a stredne náročné výstupy sú však dostačujúce. Okrem Haidsteigu so mnou prešli aj zablatenú a mokrú ferratu na Skalke, ferratu na Spielmäuer, či ferratu na Koschutnikturm.

Model Forclaz Trek 100 je zaradený medzi trojsezónnu turistickú obuv, ja ju však používam ako štvorsezónnu. Nepremokavé vlastnosti sa síce po každom ďalšom použití čoraz viac strácajú, ale pri správnej impregnácii v pohode vydržia celý deň v  snehu (s vodou to už také ružové nie je). Nemali problém na januárovom hrebeni Baraniarok, ani pri brodení snehovými závejmi na Stohu. Skutočná skúška prišla na Schneebergu, pri zimnom lezení cesty Nandlgrat, ako aj pri mnohých snežnicových túrach v Nízkych Taurách. 

Absencia Vibram podrážky nie je závadou

Topánky nemajú až tak tvrdý špic, ako väčšina známych a drahších značiek, čo pri bežnej turistike nevadí. Po nasadení mačiek, alebo snežníc sa však prsty necítia až tak komfortne ako by mohli, predsa len na takúto výstroj nie sú určené. Absencia Vibram podrážky by mnoho rádoby expertov odradila, ja v tom však problém nevidím. Mal som topánky s podrážkou od tejto talianskej značky a nevydržali mi ani pol roka.           

Za necelé dva roky častého používania so mnou topánky šliapali po turistických chodníkoch Slovenska, Rumunska, Slovinska, Islandu, Rakúska a Korziky. Majú nachodené stovky kilometrov cestou-necestou cez rôzne terény, čo je vidieť aj na opotrebovaní podrážky. Napriek tomu stále dobre držia aj na mokrých skalách, o čom sme sa nedávno presvedčili pri zostupe z Monte Cinta. Zastihla nás prudká prietrž mračien, ktorá trvala takmer 4 hodiny. Z chodníkov sa stali rozbúrené rieky a cez reťazami zaistené úseky padali vodopády. Vďaka týmto „lacným a nekvalitným“ topánkam som sa bezpečne dostal až k autu.  

Aká je teda odpoveď na otázku, či sú lacné topánky z Decathlonu kvalitná náhrada za drahšie značky? Áno sú, záleží ale od toho, ako často ich budete používať. Ak patríte k začínajúcim či rekreačným turistom a neplánujete každý víkend VHT či ferraty, budú pre vás viac ako dobré. Vždy treba zájsť do predajne, topánky vyskúšať a vyberať podľa toho, ako sa noha cíti. Turistika nie je žiadna veda, no vždy sa nájdu jedinci, ktorí vás budú chcieť presvedčiť o opaku. Pre to vyberajte s rozumom a nevyhadzujte zbytočné peniaze za niečo, čo reálne nepotrebujete.           

Takto vyzerajú topánky po necelých dvoch rokoch používania Podrážka, ktorá si veľa pamätá. Napriek opotrebeniu stále dostatočne drží na skalách Topánky som nikdy nečistil, vždy sa o to postarala príroda Zvršok topánky má po častom používaní minimálne poškodenia