Epic blog from

Svet ti leží pri nohách, neboj sa ho spoznať



AUTOR Peter Mader
12.03.2019 09:56:17

Chystáte svoj prvý výlet do Álp? Tieto stránky by ste mali poznať predtým, ako vyrazíte

Prvá cesta do neznámej destinácie môže byť vždy veľkou otázkou. Čo vás čaká? Ako to tam vyzerá? Ako sa správne pripraviť? V dnešnej modernej dobe nájdete všetky odpovede na internete, preto sme pre vás pripravili zoznam stránok, ktoré vám uľahčia plánovanie. Či sa chystáte do Álp po prvý krát, alebo už máte niečo z veľhôr za sebou, tieto stránky by ste mali poznať. 

1. outdooractive.com

Outdooractive je všestranná stránka, ktorá nie je zameraná len na Alpské oblasti. Nájdete v nej užitočné informácie z celého sveta. Na interaktívnej mape môžete preskúmať viac ako 200 tisíc trás s fotogalériami a popisom, ktoré pridávajú bežní používatelia. Sami si môžete naplánovať trasu, vďaka čomu uvidíte vzdialenosť a prevýšenie, ktoré vás čaká. Trasu môžete ďalej uložiť, pridať popis, fotografie a spraviť si tak skvelý prehľad o miestach, ktoré ste navštívili. Okrem turistických trás sú na stránke aj mapy na ktorých nájdete informácie o lyžiarskych strediskách, horských chatách, ubytovaní, zaujímavých miestach a dokonca aj mapu s ponukou outdoorových a adrenalínových aktivít so sprievodcom, alebo inštruktorom.

Outdooractive ponúka množstvo skvelých funkcií, ktoré sa navyše dajú rozšíriť, ak si zaplatíte niektorý z členských poplatkov. Pri najvyššom členstve Pro+ zaplatíte necelých 60 eur ročne, no okrem iného budete mať prístup aj k mapám a túram offline pomocou mobilnej aplikácie, mapy budú detailnejšie a prehľadnejšie a dokonca môžete vytvoriť aj 3D video z vašej prejdenej trasy.

Upozornenie

Na mapu bol nedávno pridaný nový filter pre lepšie vyhľadávanie rozličných aktivít. Filter automaticky zapína len túry, ktoré sú v jazyku aký máte nastavený na stránke. Vidíte tak len zlomok obsahu mapy. Aby ste videli všetko, stačí scrollovať na úplný koniec filtra a prepnúť na všetky jazyky.

2. bergsteigen.com

Bergsteigen je stránka, na ktorej nájdete okrem článkov, videí a recenzií aj množstvo užitočných informácií, najmä ak sa chystáte na vysokohorské aktivity so špeciálnym vybavením. Stránka ponúka viacero interaktívnych máp, v ktorých si môžete prezrieť lokalitu do ktorej sa chystáte a nájsť túry a výstupy v okolí. Pri každej túre nájdete popis, obtiažnosť, profil trasy, aj fotografie. Okrem horolezeckých, skialpinistických a ferratových výstupov tu nájdete aj ľadopády, lezecké lokality a vrcholové výstupy po ľadovcoch. Praktická je aj mapa s turistickými chatami, pri ktorých nájdete informácie o lôžkach, otváracej dobe a kontakty na rezerváciu ubytovania. Stránka je zameraná najmä na rakúske Alpy, nájdete tu však aj niekoľko výstupov z iných alpských krajín.

3. bergfex.at 

Ťažko by ste hľadali lepšiu stránku so zameraním na aktívnu dovolenku v Rakúsku, ako je bergfex. Na stránke sú informácie o všetkých rakúskych regiónoch a lyžiarskych strediskách, nájdete si ubytovanie, či pozriete webkamery po celých Alpách, ktoré majú hodinové záznamy až z posledných 180 dní. Veľkým bonusom je prehľadná predpoveď počasia aj pre vrcholy, ktorá väčšinou vychádza na 90 %. Okrem toho nájdete na stránke vyše 31 tisíc turistických trás s popisom a galériami, ktoré sú rozdelené do rôznych kategórií. Všetky túry uvidíte na prehľadnej mape, na ktorej si môžete zobraziť aj iné aktivity. Taktiež si môžete vytvoriť vlastný profil a nahrávať vlastné gps trasy do mapy.

4. lawinen.at

Stránka lawinen.at by mala byť vašou prvou zastávkou, ak plánujete skialpovú alebo snežnicovú turistiku v rakúskych Alpách. Na stránke je mapa, v ktorej sú farebne označené oblasti podľa aktuálneho lavínového nebezpečenstva. Keď si niektorú oblasť otvoríte, budete presmerovaní na jednu z nasledujúcich stránok:

5. lawis.at

 

Lawis je šikovná stránka s mapou, na ktorej nájdete detailné údaje z meteorologických staníc, analýzy snehových profilov, či mapu lavínových udalostí za posledných 6 mesiacov.

 

6. foto-webcam.eu

Foto-webcam je unikátny projekt, ktorý využíva špeciálne web kamery so zrkadlovkami. Vďaka tomu nájdete na ich stránke len kvalitné fotky a to aj z nočných scenérií. Kamery môžete hľadať v zozname podľa názvu umiestnenia, alebo na mape, na ktorej aj uvidíte ktorým smerom je kamera otočená a akú veľkú scenériu zaberá. Každá kamera má obrovskú databázu fotiek, ktoré môžu siahať aj pár rokov do minulosti.

 

7. lawinenwarndienst-bayern.de

Na stránke lawinenwarndienst-bayern nájdete aktuálnu lavínovú situáciu v Bavorsku. Okrem toho aj detailné snehové profily, vývoj počasia, uzávery ciest, webkamery, či databázu padnutých lavín.

8. kompass.de

Kompass je známe vydavateľstvo, ktoré sa venuje tvorbe knižných turistických sprievodcov a laminovaných máp. Okrem e-shopu však na ich stránke nájdete aj online mapu, na ktorej máte možnosť hľadať naplánované túry, alebo si naplánovať vlastnú. Samotná mapa nevyzerá veľmi lákavo, dá sa s ňou však pracovať. Ak si zaplatíte účet Kompass Pro, ktorý stojí necelých 20 eur na rok, získate prístup k novým vrstvám mapy s farebne označenými turistickými trasami a atrakciami, ktorú používajú aj vo svojich laminovaných mapách. Navyše môžete využívať aj offline mapy v mobilnej aplikácii či preskúmať certifikované túry, ktoré sú inak prístupné len v knižných turistických sprievodcoch.

9. vieferrate.it

Talianska stránka vieferrate nepatrí síce medzi najmodernejšie, dokáže však dobre poslúžiť. Na mape si môžete vybrať región a po jeho otvorení sa vám zobrazí zoznam zaistených ciest. Keď si niektorý z nich vyberiete, otvorí sa vám popis ferraty, ktorý má jednu veľkú výhodu. Fotky z ferraty sú zakomponované priamo do popisu trasy, vďaka čomu si viete ľahko predstaviť, ako to na danom mieste vyzerá.

10. ferrate365.it

Na úvodnej stránke ferrate365 nájdete jednotlivé regióny Talianska, spolu s číslom, ktoré označuje počet zaistených ciest, ktoré sa v danom regióne nachádzajú. Po kliknutí na konkrétny región otvoríte interaktívnu mapu, na ktorej si môžete vyhľadať trasy rôznej obtiažnosti. Pri trasách nájdete okrem popisu aj mapy, videá, fotogalérie, recenzie, webkamery, či predpoveď počasia. Okrem výberu zaistených ciest podľa regiónov môžete použiť niektorý z filtrov, ktoré ponúkajú rozdelenie podľa názvu (A-Z), obtiažnosti (ľahké – extrémne ťažké), umiestnenia (nad dolinou, nad jazerom, alebo v horách), či charakteristiky (napr. ferraty s krátkym prístupom, prístupné lanovkou, na ľadovci, s ľanovými mostami, s rebríkmi a mnoho ďalšieho).  


Článok budeme postupne aktualizovať. Ak máte aj vy zaujímavý tip na užitočné stránky, podelte sa s nami formou správy na našom facebooku. Radi ho zaradíme do tohto výberu.